La importància de llegir un conte abans d’anar a dormir

  

Escoltant històries de ficció, la mainada aprèn que hi ha altres maneres de veure el món, alhora que desenvolupa la capacitat per comprendre els altres i l’empatia, necessària per a una bona socialització. Voleu saber com n’és, d’important, llegir-los un conte abans d’anar a dormir? Aquí te n’expliquem algunes raons interessants.

Beneficis de llegir un conte abans d’anar a dormir

Llegir aporta molts beneficis, i no només per als més petits. La lectura fomenta la imaginació i la creativitat, alhora que entrena la memòria i millora la sintaxi i el vocabulari, per la qual cosa les criatures acostumades a escoltar històries en veu alta desenvolupen millor la competència oral i la comprensió lectora.

Els beneficis de llegir un conte abans d’anar a dormir es poden resumir d’aquesta manera:

Reforça el vincle

Estreny la relació amb els petits, tant per la proximitat que s’hi estableix com per la tendresa que l’adult sent, propera a la de les primeres setmanes de vida del nadó. És un moment molt especial que paga la pena gaudir-ne al màxim.

Estimula el cervell

El moment de llegir un conte abans d’anar a dormir estimula la canalla en el reconeixement de les lletres, a més d’ajudar-la a interioritzar la sintaxi, la gramàtica i les estructures, qüestions fonamentals per a la comprensió lectora i també per al seu desenvolupament. A més, escoltant contes en veu alta, els infants també milloren la fonètica i l’entonació, bàsiques per adquirir una bona competència oral.

Un altre benefici important de llegir als menuts és que, comentant l’argument del conte i comparant-lo amb el seu dia a dia, els ajuda a entendre el món i els dona eines per relacionar-s’hi.

Disminueix l’aparició de trastorns del son

Llegir un conte abans d’anar a dormir afavoreix la creació d’una rutina, que ajuda que les criatures visquin el moment d’anar dormir amb tranquil·litat, fet que facilita la conciliació del son.

És per això que llegir un conte abans d’anar a dormir disminueix l’aparició de trastorns del son, ja que una bona rutina abans d’anar a dormir possibilita un son més prolongat i reparador.

Com s’ha de llegir un conte abans d’anar a dormir?

Sembla que llegir un conte abans d’anar a dormir no és complicat, oi? De fet, no ho és. Però hi ha alguns aspectes que s’han de tenir en compte si voleu que el moment sigui encara més plaent:

  • Busqueu una estona tranquil·la, no tingueu pressa. Deixeu el mòbil lluny i dediqueu a l’infant el 100 % de la vostra atenció. S’ho mereix.
  • Trieu una llum suau, millor groga (càlida), perquè ajudarà a crear la màgia que el moment requereix.
  • Poseu-vos en el paper: el dinosaure no pot tenir la mateixa veu que la remeiera! Representar cadascun dels papers del conte amb la vostra veu forma part de l’encant d’aquesta estona junts.
  • Trieu les històries segons els seus interessos i allò que li agrada més. Si la protagonista practica el seu esport preferit, per exemple, teniu la seva atenció assegurada.
  • Si la vostra canalla ja és més gran, no abandoneu l’hàbit. Podeu llegir còmics o revistes, que l’aproparan a altres formes d’expressió, com la fotografia o la il·lustració.

Ara que ja coneixeu la importància de llegir un conte abans d’anar a dormir, només cal que busqueu l’estona de tranquil·litat i que us dediqueu a gaudir, sense més objectiu que el plaer d’estar junts, que no és poca cosa!

Cerca

Arxiu