Vacances de proximitat: excursions, sortides i colònies

   

Ara és l’època de les vacances i gaudir d’uns dies de desconnexió. Avui dia, cal extremar les precaucions i per això recomanem les vacances de proximitat: anar d’excursió, fer sortides o marxar de colònies per gaudir a l’aire lliure. Però no podem oblidar els riscos que comporten aquestes sortides; per això us hem preparat aquest post, amb algunes recomanacions extretes de Curem-nos, la guia de primers auxilis per a infants i joves de la infermera Cristina Lliró Morell, màster en Salut Pública i Emergències. 

D’excursió, ben preparats

 

A l’hora de preparar l’excursió, tingueu en compte aspectes tan bàsics com ara quina indumentària és la més adequada, quines condicions són les més recomanables per a l’edat de l’excursionista o com cal ordenar la motxilla perquè no resulti tan feixuga de portar.

blog Curem nos brins 1

Els riscos de les excursions

A més de preparar bé l’excursió, cal preveure quins són els possibles riscos que podeu patir per actuar amb rapidesa i serenitat. Sabeu què heu de fer davant d’una torçada, una picada d’insecte o un cop de calor? Les butllofes s’han de rebentar? I si el problema és més greu, com ara un ennuegament o un desmai, què faríeu? Aquests són alguns dels riscos que podreu solucionar amb quatre consells senzills i pràctics.

blog Curem nos brins 2

Picades d’insectes

 • No et rasquis! Renta’t la zona amb aigua i sabó i posa-t’hi gel o aigua freda amb un mocador net ben xop, durant cinc minuts. Això desinflama i calma la picor.
 • La picada del mosquit tigre fa més mal. Aplica-hi amoníac.
 • Si et pica una abella, treu el fibló tibant-lo amb els dits i procurant que no es trenqui, ja que a dins hi ha el verí i s’escamparia. Després, renta la ferida amb aigua i sabó, i posa-hi gel o aigua freda durant cinc minuts.
 • Si la picada és a la boca, llepa un glaçó o un polo de gel.
 • Si et pica una paparra, no te l’arrenquis de qualsevol manera, perquè et quedaria el fibló clavat i pot transmetre malalties. Treu-la amb unes pinces de punta rodona i mira de no esclafar-la. Estira-la a poc a poc, procurant que ni elfibló, ni el cap ni les potes quedin dins la pell. Després, renta la ferida amb aigua i sabó i posa-hi clorhexidina.
  • Si no pots treure-la, ves a un centre de salut.
  • Si no pots, prova d’ofegar-la amb una mica d’oli de cuina i potser es desenganxa i cau.
 • Per evitar picades, al vespre posa’t una samarreta de màniga llarga i pantalons llargs i posa’t una loció repel·lent de mosquits.
 • Evita prendre refrescos a l’aire lliure perquè el sucre que contenen atrau els insectes.

Ara que ja coneixes algunes recomanacions de salut per a aquestes vacances, esperem que gaudiu molt de les sortides i excursions d’aquesta meravellosa època. I recordeu: si teniu més dubtes sobre com reaccionar davant un accident o un ensurt de salut, a Curem-nos, una guia de primers auxilis per a infants i joves, de Cristina Lliró Morell, hi trobaràs una gran ajuda.

Cerca

Arxiu