Dones que han fet història: 8-M, Dia de la Dona

Durant segles, la dona ha estat marcada a fer un paper molt concret en la societat. Però lluitant contra aquest destí, hi ha hagut dones que han trencat motlles establerts i, en molts casos, han esdevingut una inspiració per a altres dones. En el post d’avui volem commemorar el Dia de la Dona amb un humil homenatge a set dones que han fet història a Catalunya, en representació de totes.

 

Dia de la Dona: 7 dones que han fet història a Catalunya

 

Sovint, la història oblida que les dones són la meitat de la població del món. Als llibres d’art, d’història, d’arquitectura, de ciència…, hi ha un percentatge molt baix de presència femenina. A poc a poc estem canviant aquesta tendència, però no volíem deixar passar un dia com avui, el Dia de la Dona, per recordar aquestes dones que van lluitar pels seus somnis i les seves inquietuds:

  • Dolors Aleu (1857-1913), la primera metgessa. Va haver d’estudiar amb escorta i va tenir moltes dificultats, però va aconseguir acabar la carrera i va ser la primera dona a estudiar (i acabar) medicina a l’Estat espanyol.
  • Carme Karr (1865-1943), periodista i escriptora, va ser una de les precursores del feminisme a Catalunya, juntament amb Dolors Monserdà.
  • Francesca Bonnemaison (1872-1949) va ser una pedagoga sufragista que tenia un objectiu molt clar: fomentar la lectura i ensenyar a llegir a les dones de la Barcelona de principis del segle XX.
  • Mary Santpere (1913-1992), l’actriu còmica que va entrar trepitjant fort al món de la comèdia, protagonitzat sempre per homes. Actriu, cantant, vedet i, sobretot, humorista, sempre serà recordada pels seus papers teatrals i còmics.
  • Mari Pepa Colomer (1913-2004), la primera dona aviadora a Catalunya. Va ser de les primeres dones a servir en el bàndol republicà. Durant la Guerra Civil, es va encarregar de fer reconeixements, traslladar ferits i vigilar l’entrada d’avions italians.
  • Joana Raspall (1913-2013) va ser lexicòloga i escriptora, i es va convertir en la poetessa més estimada pel jovent del segle XX. Escrivia mentre ajudava el seu marit, metge de professió. Com a curiositat, va publicar el seu primer llibre de poemes infantils quan tenia 68 anys.
  • Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), una de les més aclamades i premiades escriptores catalanes, feminista i amant de la ciutat de Barcelona. Com si d’una declaració d’intencions es tractés, va publicar Feliçment, jo sóc una dona el 1969 i Carta abierta al macho ibérico el 1973.

 

N’hem escollit només set, però, afortunadament, hi ha moltes dones que han aconseguit trencar estereotips, plantar cara al rol que els marcava la societat i perseguir els seus somnis. Probablement, elles no n’eren conscients, però segur que van inspirar moltes altres que sentien una gran admiració per la seva valentia. 

 

Actualment, però, encara podem veure cada dia exemples de dones que marquen camins, des de científiques fins a jugadores de futbol, passant per directores d’orquestra o emprenedores. Dones que inspiren noves generacions de dones, malgrat que, massa sovint, han de treballar a contra corrent en una societat encara massa patriarcal. 

 

A totes, de totes les èpoques, la nostra admiració!

Cerca

Arxiu