Caves, cultura i tradició: una unió màgica en un indret únic

Per les seves característiques i l’ambient tan especial que les envolta, les caves guarden secrets i esdevenen símbols de terra, tradició i cultura. A més, resulten espais ben adients per a la promoció cultural, com ara recitals, concerts, exposicions d’art o presentacions de llibres. «El món del vi i del cava està totalment lligat a la cultura. Res millor que llegir un bon llibre o contemplar una pintura mentre assaboreixes un bon vi», ens diu la Montse Romagosa, propietària de les Caves Romagosa Torné, una empresa familiar amb arrels profundes al nostre territori i a la nostra terra. Avui volem dedicar el post del nostre blog a aquests espais tan emblemàtics i de la relació que mantenen amb la cultura. Ens seguiu?

L’experiència i l’emoció a les caves

Les caves són edificis i soterranis destinats a la producció i l’emmagatzemament del vi. Però, més enllà d’això, les caves es relacionen amb la terra, la cultura, la tradició. Sovint passen de pares a fills i moltes són negocis familiars atresorats durant generacions. «Els orígens del vi i del cava, del raïm, de la cultura vitivinícola ens remunta a unir història i vida en tot el seu recorregut i existència. Des que existeix l’ésser humà, el vi –i tota la seva expressió– és present i ens ha acompanyat sempre, generació rere generació i tot el temps. És una unió indivisible que val la pena tenir present, explicar, recordar i mantenir», explica la Montse.

Símbol de tradició i artesania, natura i cultura

Les caves simbolitzen allò artesà: la humanitat està lligada a la producció del vi –passant per tots els processos– i el seu emmagatzemament en condicions ambientals adequades. De fet, és un dels primers productes artesans que les persones van saber consolidar. Aquesta vinculació de tradició i artesania porta a estimar la cultura en tots els vessants i en tota la seva plenitud i varietat multidisciplinària, ja que el món del vi i del cava i de la pagesia és un llegat cultural que permet enllaçar el món de la lectura, la pintura, l’escultura, les manualitats o la fotografia en tota la seva esplendor i interrelació natural.

Les quatre estacions de les vinyes, amb la natura com a element primordial, la vida de pagès a les masies, la feina a la bodega amb el raïm, el most, el vi i el cava formen un enorme potencial cultural que es pot manifestar en totes les disciplines abans exposades i d’altres.

Les caves i la promoció cultural

En un salt més enllà, sovint trobem diverses activitats que es programen en espais tan únics com són les caves, ja que les seves característiques ambientals forgen una atmosfera única: parets de pedra o de roca, fusta, pell... són elements que creen una màgia especial. De vegades, els seus propietaris cedeixen els espais, però sovint ells mateixos en són els organitzadors, com el cas de les Caves Romagosa Torné, que ofereixen exposicions i esdeveniments culturals, com també unes visites úniques, diferents i variades, mai iguals i sempre personalitzades a cada visitant.

Admetem, doncs que el vi s'ha relacionat des de l'antiguitat amb l'expressió de les arts i dels sentiments. I tant és així que les caves sovint es converteixen en un magnífic escenari per encabir diferents tipus d'esdeveniments.

Esdeveniments literaris: Moltes caves promouen la cultura, com ara la de Sant Sadurní d’Anoia, amb el seu cicle de poesia anual. De fet, les condicions de les sales ubicades en una cava són ideals per deixar-se endur per recitals i altres mostres literàries.

Conferències i concerts: L'acústica d'una cava pot beneficiar clarament un concert de petit format o una conferència sobre algun tema potser relacionat amb el món vinícola. Si les caves disposen de jardins o espais verds, aquests també esdevenen bons escenaris musicals.

Gastronomia, cates i degustacions: Amb el maridatge de vi i menjar ben present, no oblidem que la gastronomia és cultura. L'experiència de conèixer i assaborir el vi al lloc que l'ha vist néixer pot aportar un extra d'interès.

Exposicions d’art: Les caves decoren les seves sales amb obres dels artistes locals i organitzen exposicions per tal que els visitants puguin contemplar-les o, fins i tot, comprar-les.

 050718 Caves cultura i tradició brins edicions 2

El lligam entre caves i cultura és massa inherentment deliciós per ignorar-lo! Heu estat algun cop en una cava? Ens encantaria conèixer la vostra experiència! I si voleu saber com són les Caves Romagosa Torné, visiteu el seu web https://www.romagosatorne.com/ i feu la reserva!

I molt aviat tindreu l’oportunitat d’assistir a la presentació d’un conte en aquestes caves! Seguiu-nos per obtenir més informació!

Cerca

Arxiu