Les trementinaires, un ofici de dones valentes

Per saber qui eren les trementinaires i a què es dedicaven, primer cal situar-nos en una zona i una època molt concretes. A la vall de la Vansa i Tuixent, a la comarca de l’Alt Urgell, a Lleida, hi ha dispersos petits poblets que, fins al segle XIX, vivien de l’agricultura i la ramaderia en una economia gairebé de subsistència. Però una crisi econòmica molt forta i un canvi del model d’impostos estatal van fer que es necessitessin diners en metàl·lic. Per això, una gran part dels habitants d’aquests pobles van vendre les seves terres i van marxar cap a zones industrials i a les capitals, on era més fàcil guanyar diners.

Les famílies més pobres i sense terres per vendre se les van haver d’empescar per guanyar els diners que l’Estat els reclamava. Així va ser que una part de les dones de la vall decidissin aprofitar els seus coneixements de les plantes remeieres autòctones que els havien arribat per tradició oral, de mares a filles i d’àvies a netes, per elaborar tota mena de remeis i vendre’ls per tot el territori català. Naixia així l’ofici de les trementinaires, avui desaparegut, una activitat que s’estenia més enllà de la vall de la Vansa i Tuixent i que es va desenvolupar durant més de cent anys, entre els segles XIX i XX. Prenia el nom de la trementina, el producte més important que feien servir.

Recol·lectaven herbes, bolets i arrels, els deixaven assecar, els picaven, els bullien i preparaven un gran ventall de remeis en forma d’infusions, beuratges, pomades, ungüents, olis... idonis per guarir moltes malalties. Després, carregades amb tots aquests preparats i un munt d’estris, i gairebé sempre per parelles (la trementinaire i una aprenenta, que solia ser una filla o una neboda), aquestes dones valentes deixaven la família a casa per recórrer a peu, durant mesos, els camins que les duien a les masies on, viatge rere viatge, els seus habitants les esperaven perquè els guarissin els seus mals.

L’últim viatge el va fer la Sofia Montaner, d’Ossera, l’any 1982.

Si voleu conèixer tot el món de les trementinaires, no deixeu de visitar el Museu de les Trementinaires, a Tuixent, un museu creat el 1998 amb informació i objectes que va proporcionar el mateix veïnat de la zona, amb l’ànim de reivindicar la figura de la trementinaire com un valor únic de la vall. I allà, en una lleixa, hi trobareu, també, Tupinamburga, la remeiera, un conte de fantasia que obre la porta de les plantes remeieres a la mainada.

80321 trementinaires brinsedicions 2

Cerca

Arxiu