Diada de Sant Jordi 2021

Sant Jordi és un màrtir cristià del segle IV que, segons la llegenda, matà un drac per alliberar una princesa i, de la sang que es vessà, nasqué un roser. Procedent de l’Orient Mitjà, el seu culte arribà a Occident a partir del segle VII. Com de molts altres països i ciutats, esdevingué patró de Catalunya. Al segle XV s’instituí la seva festa, el 23 d’abril, i el seu símbol, la creu de Sant Jordi, fou també el de la Generalitat. La devoció pel sant decaigué al segle XVIII, i al segle XIX fou recuperada pels corrents romàntics i catalanistes.

A partir del 1930, el 23 d’abril coincideix amb el Dia del Llibre, instituït amb caràcter comercial per la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona, ja que aquest dia també es recorda l’aniversari del decés de Miguel de Cervantes i William Shakespeare. A partir d’aquell moment s’uniren les dues commemoracions i ha esdevingut la festa de la primavera i de l’amor, amb el costum de regalar llibres i roses que es venen a un gran nombre de parades escampades per tots els barris. Una gentada inunda la Rambla i els carrers més cèntrics de la ciutat.

Així ens explica Emili López i Tossas la diada de Sant Jordi al seu llibre Breu història de Barcelona de Barcelona. Un llibre per repensar Barcelona, perquè per poder-nos projectar cap al futur, hem de saber bé d’on venim, conèixer bé la seva història i els seus costums. Amb una lectura ràpida i dinàmica, ens ofereix recórrer els punts essencials del passat barceloní, des de l’època romana fins avui.

Recuperem Barcelona. Fem-la més nostra encara. Coneguem-la millor. Tant si visiteu Barcelona com si hi viviu o hi veniu sovint per feina, per família o per qualsevol raó, aquest llibre convida a conèixer la ciutat. A conèixer-ne l’essència, la síntesi. Convida a reflexionar-hi. Fem-nos-la nostra i encarem millor el futur que truca a la porta, que ja és aquí.

Viu-la, passeja-la, regala-la! En català, castellà, anglès i francès, projecta Barcelona al món regalant la seva història en aquest Sant Jordi!

I si, a més, vols que t’expliquin les llegendes i els secrets de Barcelona en aquesta diada tan especial, fes una ullada a Ohmyguide!, els especialistes en turisme cultural a Barcelona.

 

TOTS ELS TÍTOLS DE BRINS EDICIONS

 220421 BHDB Brins

Cerca

Arxiu