La tradició diu que per Tots Sants els campaners tocaven a difunts durant tota la nit i que, a mitjanit, el veïnat compartia amb ells fruits secs, vi dolç i pastissets. Sembla que aquest és l'origen de la Castanyada tal com la coneixem avui. En aquest post veurem algunes activitats per fer en temps de la Castanyada, a més d’una fantàstica recepta de panellets tradicionals per elaborar a casa.
Activitats per fer en temps de la Castanyada
Una excursió al bosc
Aquesta activitat és l’inici de moltes altres activitats, ja que al bosc podeu collir castanyes, fulles de diferents colors, bolets, branques i troncs petits...
- Amb tronquets i fulles, podeu fer un vaixell sense cola ni cordills. El podeu fer navegar pel rierol o el torrent que trobeu al bosc.
- Podeu recollir i apilar moltes fulles seques i fer-ne un bon matalàs per saltar-hi al damunt.
- Podeu collir bolets i fer un concurs per veure qui troba el més gros. Compte: agafeu només els que reconegueu bé!
Us agraden les excursions? Aquí teniu algunes propostes:
- El sender Joan Maragall, a la fageda d’en Jordà. Itinerari curt i planer, molt agradable.
- La fageda de la Grevolosa. Hi trobareu arbres de més de 300 anys, d’un diàmetre mitjà de 60 centímetres i una alçària de fins a 40 metres.
- Turó de Maçaners i la fageda del Montseny. Ruta fàcil que comença al convent de Fogars de Montclús i travessa la fageda i una pineda de pins immensos.
I un cop arribeu a casa, amb tot el material que heu trobat al bosc, podeu fer:
- Un gran collage amb fulles de diferents formes, que poden simular animals, amb tronquets, castanyes...
- Un tronc de pluja de tardor. Ompliu dues o tres ampolles de plàstic amb diferents quantitats de castanyes i fulles seques de les que heu collit al bosc, tapeu-les i, després, sacsegeu-les una per una. Noteu el contrast del so; tanqueu els ulls i poseu atenció al so de pluja de diverses intensitats.
Recepta de panellets tradicionals
Un autèntic plaer per al paladar, els panellets! La base dels panellets es fa amb ametlla crua molta i sucre, però sovint, per mirar d’abaratir-ne el cost, s’hi afegeixen patates o moniatos bullits. Aquesta és, doncs, la recepta per elaborar panellets tradicionals.
Ingredients per a la massa
- 750 g de farina d’ametlla molta
- 750 g de sucre
- Pell ratllada d’una llimona
- 150 ml d’aigua
- Si els voleu fer amb patata o moniato: 500 g d’ametlla, 500 g de sucre i 200 g de patata o moniato bullits.
Ingredients per als panellets
Segons el tipus de panellets que vulgueu fer, els ingredients seran diferents; aquestes són algunes propostes:
- 200 g de pinyons
- 200 g de granet d’ametlla
- Coco ratllat
- Codony
- Cacau
- Sucre en pols
- Rovell d’ou
- Almívar
Preparació de la base
- Barregeu l’ametlla i el sucre.
- Si els feu amb patata o moniato, incorporeu-los a la barreja, un cop bullits, pelats, trossejats, aixafats i refredats.
- Afegiu-hi la ratlladura de llimona.
- Afegiu-hi l’aigua i treballeu la pasta fins a obtenir un massapà fi.
- Deixeu-lo a la nevera unes quantes hores, o fins l’endemà, embolicat amb un drap humit.
- Dividiu el massapà en tantes parts com gustos de panellets vulgueu fer.
Preparació dels panellets tradicionals
Panellets de pinyons
- Feu boletes amb la massa.
- En un bol, barregeu els pinyons amb 20 g de rovell d’ou i 20 g d’almívar, perquè la barreja sigui més enganxosa i els pinyons s’hi adhereixin millor.
- Agafeu una boleta i un grapat de pinyons.
- Pressioneu la boleta entre les mans, amb moviments rotatius, per tal que els pinyons s’hi enganxin.
- Abans de coure'ls, pinteu-los amb la barreja de rovell i almívar.
Panellets d’ametlla
- Seguiu el mateix procediment que heu fet amb els pinyons, però amb ametlles.
Panellets de coco
- Barregeu la massa amb el coco ratllat.
- Amasseu-la i feu-ne un xurro.
- Talleu-la en trossets petits i doneu-los la forma desitjada.
- Poseu una mica de coco ratllat per sobre de cada panellet.
Panellets de codonyat
- Esteneu una mica la massa.
- Farciu-la de codonyat.
- Emboliqueu-la en forma rodona i talleu-la a trossets.
- Arrebosseu els trossets amb sucre de llustre.
Panellets de cacau
- Barregeu el cacau en pols amb la massa.
- Feu-ne les formes desitjades.
- Opcionalment, els podeu recobrir amb un bany de xocolata.
Cocció dels panellets
- Poseu-los en una safata de forn, damunt d'una làmina de pa d’àngel (si s’hi enganxen, us podreu menjar el pa d'àngel).
- Coeu-los amb el gratinador, a 250 graus, entre 5 i 7 minuts.
- Controleu-los bé, perquè no es cremin.
- Nota: procureu enfornar panellets de mides similars, per evitar que, en coure’n uns, se’n cremin d’altres.
Aquí teniu, doncs, no tan sols la recepta dels panellets, sinó també la recepta d’una Castanyada divertida per a tota la família. Bona Castanyada!