Actualment, la vinya és un paisatge present arreu de Catalunya, com podem comprovar resseguint les denominacions d’origen del vi: Alella, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta, a més de la DO Catalunya, superposada a les altres, i la DO Cava, que es concentra al Penedès.
Els diferents tipus de vins i caves s’expliquen per la localització de les vinyes respecte del mar i l’acció del vent que reben. Introduïdes pels grecs a la zona de l’Empordà i comercialitzades pels romans a Tarragona i Barcelona, les vinyes i tot el que se’n deriva han forjat durant segles la fesomia, la història i la cultura de casa nostra.
El procés d’elaboració de vins i caves és laboriós i cal un gran esforç durant les quatre estacions per aconseguir els millors productes. Si voleu informació veraç sobre les vinyes i gaudir d’un bon moment, no dubteu a fer enoturisme, com el que ofereix el celler Eudald Massana Noya o la Masia Torreblanca.
Amb totes les precaucions possibles, Brins Edicions ofereix el conte Tupinamburga a la vinya per explicar com és aquest procés als infants. El trobareu en català, castellà, basc i francès.
Aquí en teniu un tast: «A la primavera, a la vinya li queien les llàgrimes per avisar que sortia del son de l’hivern i li començaven a brotar petites fulles verdes i herba fresca. Quan les herbes estaven un xic massa crescudes i el fruit encara no havia sortit, la Tau feia passar les seves ovelles per entremig dels ceps perquè es mengessin les herbes, tot i que alguna, una mica més trapella, també es cruspia les fulles de pàmpol. Amb les potetes anaven llaurant la terra, que adobaven amb el que expulsaven de la panxa.»