Vinyes, vi i cava a Catalunya

Actualment, la vinya és un paisatge present arreu de Catalunya, com podem comprovar resseguint les denominacions d’origen del vi: Alella, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta, a més de la DO Catalunya, superposada a les altres, i la DO Cava, que es concentra al Penedès.

Els diferents tipus de vins i caves s’expliquen per la localització de les vinyes respecte del mar i l’acció del vent que reben. Introduïdes pels grecs a la zona de l’Empordà i comercialitzades pels romans a Tarragona i Barcelona, les vinyes i tot el que se’n deriva han forjat durant segles la fesomia, la història i la cultura de casa nostra.

El procés d’elaboració de vins i caves és laboriós i cal un gran esforç durant les quatre estacions per aconseguir els millors productes. Si voleu informació veraç sobre les vinyes i gaudir d’un bon moment, no dubteu a fer enoturisme, com el que ofereix el celler Eudald Massana Noya o la Masia Torreblanca.

Amb totes les precaucions possibles, Brins Edicions ofereix el conte Tupinamburga a la vinya per explicar com és aquest procés als infants. El trobareu en català, castellà, basc i francès.

Aquí en teniu un tast: «A la primavera, a la vinya li queien les llàgrimes per avisar que sortia del son de l’hivern i li començaven a brotar petites fulles verdes i herba fresca. Quan les herbes estaven un xic massa crescudes i el fruit encara no havia sortit, la Tau feia passar les seves ovelles per entremig dels ceps perquè es mengessin les herbes, tot i que alguna, una mica més trapella, també es cruspia les fulles de pàmpol. Amb les potetes anaven llaurant la terra, que adobaven amb el que expulsaven de la panxa.» 

Cerca

Arxiu