Després de la verema, al final de l’estiu, les vinyes, que fins ara lluïen un color verd resplendent, s’acomiaden de la temporada tot pintant el paisatge primer d’un color grogós i després vermellós. De mica en mica aniran perdent la fulla, fins que quedaran adormides per passar l’hivern.
I de què depèn el color del vi? El color del vi està determinat, fonamentalment, per la varietat de raïm, però també hi influeixen la zona de conreu, el clima i el procés d’elaboració. Si voleu informació veraç sobre les vinyes i gaudir d’un bon moment, no dubteu a fer enoturisme, com els que ofereixen el celler Eudald Massana Noya, la Masia Torreblanca o el Celler Perelada.
Amb totes les precaucions possibles, Brins Edicions ofereix el conte Tupinamburga a la vinya per explicar-ho als infants. El trobareu en català, castellà, basc i francès.
Aquí en teniu un tast: «Del raïm blanc sols es pot fer el vi blanc, però del raïm negre, en podem elaborar de blanc, de rosat o de negre... Si pelem un gra de raïm blanc i un de negre, veurem que per dins tots dos són blancs. Per tant, el color del vi el dona la pell. Si no deixem que la pell del raïm negre tingui contacte amb el suc, el vi serà blanc; si l’hi deixem una estona, serà rosat, i si l’hi deixem més temps, el vi serà negre.»