Avantatges dels audiollibres: com ens ajuden en la lectura?

Si busquem una definició senzilla del que és un audiollibre, direm que és un llibre «parlat». Aquesta definició tan simple posa tot un món de possibilitats al nostre abast. Tant és així que aquest tipus de publicacions suposen principalment una ajuda per a gent amb dificultats visuals o problemes en la lectura. Però, què més poden oferir-nos els audiollibres? Quins són els avantatges dels audiollibres? Com ens poden ajudar en la lectura? En l’article d’avui te’n donem algunes claus.

Audiollibres: una eina molt útil per a la lectura

Els audiollibres ens ofereixen el contingut d’un llibre en forma de gravació. Actualment, i gràcies a les omnipresents tecnologies també en l’àmbit de l’educació, n'ha augmentat la difusió. Al cap i a la fi, no podem oblidar que les tradicions orals són la manera més antiga i, de fet, primigènia de transmissió d'històries, tant si es tractava de fets històrics com de relats per entretenir el públic. Per tant, no deixen de ser per a nosaltres una forma natural d’aproximar-nos als continguts.

Avantatges dels audiollibres: el suport ideal per a la lectura

La difusió dels audiollibres ha provocat en una part dels lectors certes reticències. Però si pensem amb deteniment els avantatges que ens poden proporcionar, trobem que poden ser l’eina ideal de suport per facilitar la lectura, com detallem a continuació.

 1. Una eina de suport per a gent amb problemes visuals

  Davant de qualsevol dificultat visual, un audiollibre fa possible l'accés al contingut d’una obra escrita. Tant si es tracta d’un trastorn visual total com si n’és un de parcial, en podem fer ús i treure’n profit. Si, a més, l’audiollibre té uns àudios ben editats, amb veus de locutors i narradors especialitzats, l’oient podrà ficar-se de cap a peus dins de la història i gaudir de la narració.
 2. La millor manera d’ajudar les persones amb dificultats en la lectura

  Hi ha un concepte del qual l’audiollibre forma part: la lectura fàcil. Aquest concepte ajuda les persones amb dificultats en la lectura o amb un domini insuficient de la lectoescriptura, ja que facilita la comprensió lectora, especialment en trastorns com ara la dislèxia o el dèficit d’atenció.
 3. El suport ideal per aprendre nous idiomes

  Llegir és una activitat imprescindible quan s’aprenen nous idiomes, però pronunciar correctament els sons d’una altra llengua és igual d’important. Un audiollibre pot ser el suport ideal per a estudiants d’un nou idioma o persones estrangeres nouvingudes que volen aprendre la llengua d’acollida.
 4. Per a tothom i per a totes les edats

  Tothom pot fer ús de l’audiollibre; és a dir, tot i que, com hem comentat en els punts anteriors, són bones eines per ajudar a superar diferents dèficits, els audiollibres no estan limitats ni són exclusius per a persones amb aquests trastorns, sinó que tothom pot gaudir de la lectura narrada del relat. Una estona al racó de llegir escoltant les veus amb els auriculars o seguint-les en el llibre en paper pot resultar un moment de plaer i relax.

En aquest aspecte, cal fer una menció especial als beneficis dels audiollibres per a la canalla. Els més petits, en ple procés d'aprenentatge, són un públic ideal, perquè alhora que escolten el relat poden seguir la lectura sobre el llibre en paper i relacionar sons i lletres, i així millorar la seva capacitat lectora.

D’altra banda, cada cop s'editen més llibres en format audiollibre, així que ens serà senzill trobar-ne sobre la nostra temàtica predilecta. Infants, joves i adults trobaran els seus audiollibres preferits.

L’evolució dels audiollibres

Tot i que avui dia sentim parlar molt dels audiollibres, en realitat, no és res de nou. Anys enrere ja se’n podien trobar enregistrats en cassets, i amb el desenvolupament de les noves tecnologies, han anat evolucionant en formats més longeus, còmodes i pràctics; actualment ja estan disponibles en altres suports, des del CD i el DVD fins a d’altres de digitals, com l’MP3. I de ben segur que s’aniran adaptant als nous formats que arribaran en el futur.

En definitiva, els audiollibres són una altra manera de llegir, complementària a la tradicional, que, a més de presentar els avantatges descrits, permet escoltar la lectura individualment, amb auriculars, o en família, amb l’altaveu. Si vols iniciar-te en el món dels audiollibres et recomanem Històries d’hivern, una audiolectura per llegir i escoltar tot l’any, de Shaudin Melgar-Foraster, amb il·lustracions de Kaffa i Pep Rius, i la interpretació dels narradors d’EnVeuAlta. Us encantarà!

Cerca

Arxiu