La nit de la revetlla de Sant Joan celebrem el solstici d’estiu i, davant la nit més curta de l’any, gaudim d’una de les vetllades més màgiques. Sant Joan és nit de foc i arreu del país s’esdevenen festes i tradicions relacionades amb el solstici, festes que volen celebrar l’inici d’una nova estació. En aquest post t’expliquem l’origen de les tradicions de Sant Joan i com se celebren en diversos indrets del país.
Origen de les tradicions de Sant Joan
Per Sant Joan celebrem el solstici d’estiu; l’inici d’un nou temps que omple la festa de rituals que han convertit la revetlla de Sant Joan en una nit màgica, celebrada des de temps ancestrals.
El foc és l’element principal de les tradicions de Sant Joan. Les fogueres arreu, amb la crema de trastos vells com a símbol de renaixement, són un dels trets característics d’aquesta nit.
El dia de Sant Joan, el sol arriba al seu punt més alt; per això es diu que, al migdia del dia de Sant Joan, un bastó dret no fa cap mena d’ombra.
Aquestes són algunes de les tradicions de Sant Joan arreu dels Països Catalans:
La Flama del Canigó
Tradicionalment, la revetlla de Sant Joan comença als Països Catalans quan, la matinada del 22 al 23 de juny, centenars de voluntaris distribueixen la Flama del Canigó, que simbolitza la unitat de la llengua arreu dels Països Catalans, per encendre les fogueres de Sant Joan.
Aquest any, dins del context de pandèmia i atès que a la Catalunya Nord hi ha toc de queda, la regeneració de la Flama es farà a les 12 h del migdia del dia 22. Un petit grup de persones accediran al cim en representació dels diversos equips de foc, i a les 6.30 h del matí faran arribar la Flama a Coll d’Ares, des d’on es distribuirà arreu dels Països Catalans.
Les Falles d’Isil, al Pallars Sobirà
La celebració de la revetlla de Sant Joan a Isil, reconeguda com a festa d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, consisteix en el descens, des del Far, de les falles plantades dies abans. El descens, que s’inicia quan s’encén la falla gran, plantada a la plaça de la Vila d’Isil, dura gairebé una hora.
Quan els fallaires arriben a la porta de la vila recorren el poble per encendre una gran foguera amb totes les falles a la plaça major, al voltant de la qual ballen fins a la sortida del sol.
Crema de l'Haro e del Taro, Val d’Aran
A Arties mantenen viu un costum mil·lenari que se celebra per la revetlla de Sant Joan. Es tracta de la Crema del Taro i de l’Haro, acte relacionat amb els ritus de purificació del solstici d’estiu i que ha esdevingut un símbol d’identitat aranesa.
La festa consisteix en l’encesa d’un gran avet (de més de 8 metres d’alçària), anomenat 'taro' o 'haro', col·locat a una plaça cèntrica. Tota l’activitat de la revetlla té lloc al voltant d’aquest avet que crema, que restarà a la plaça fins a la nit de Sant Joan de l’any vinent.
Aquestes són algunes de les festes tradicionals de la nit de Sant Joan. Quina celebrareu, vosaltres? Bona revetlla!